👁️ 43
Favorite
Default Thumbnail
Завантажити Стаття «Зміни у структурі харчування населення Наддніпрянщини в другій половині XVIII–ХІХ століття. Поширення картоплі та запровадження її в раціон» ⤵️
pdf

Ключові слова: історія харчування, продовольча революція, картопля, Наддніпрянщина, Київська губернія, Чернігівська губернія, Том 157 № 2 (2023): Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Історія, Анотація, Вступ. Нині в Україні активно розвивається такий науковий напрям як історія харчування, що засвідчує поява досліджень Олексія Сокирка, Ігоря Нетудихаткіна та інших авторів. Однак багато аспектів історії харчування, зокрема поява та поширення нових культур залишається мало вивченою і дотично згадується в історичних та етнографічних студіях. Зокрема це стосується поширення картоплі – вже традиційної культури для України, але ще не відомої тут на початок XVIIII ст., Методи. В основу дослідження покладено загальноісторичні методи дослідження, а також методологію суміжних наук (етнографія, літературознавство). Особлива широко було використано каталогізацію за хронологічним принципом, що допомогло структурувати інформацію про поширення картоплі в Наддніпрянщині (місце, час, тип поселення)., Результати. Було встановлено, що картопля на теренах Наддніпрянщини з’явилася в другій половині XVIII ст. і поширювалася спочатку на городах жителів міст. Її поява і поширення були складової європейської “харчової революції”, одним із елементів якої стало активне впровадження в раціон культур з американського континенту. Завдяки своїй високій врожайності картопля не потребувала великих площ і не потіснила з полів традиційні злакові культури. Вона стала вагомим доповненням до продовольчої безпеки населення регіону. Якщо на середину XVIII ст. картопля ще не була відома на Київщині, то вже через 100 років нова культура забезпечила 10% загального врожаю. Для Чернігівської губернії цей показник наприкінці ХІХ ст. складав майже 27%., Висновки. Протягом століття картопля завоювала одне із провідних місць в раціоні жителів Наддніпрянщини, ставши другим основним продуктом після жита. Вона досить швидко увійшла до рецептури більшості традиційних страв (борщ, вареники) і вже на кінець ХІХ ст. стала вважатися традиційною сільськогосподарською культурою в Україні.

Сподобалось читати? Постав свою оцінку 🥰
Кількість оцінок: 0 📊 Середній рейтинг: 0

🖋️ Інші твори автора

📑 Схожі твори за жанром

🗓️ Інші твори 2023 року

🗂️ Схожі твори за типом публікації

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *