👁️ 141
Favorite
Default Thumbnail
Завантажити Назви їжі та кухонного начиння в говірках надсянсько-наддністрянського суміжжя ⤵️
pdf

У дисертації за матеріалами записів діалектного мовлення, здійснених у 56 населених пунктах Львівської області, проаналізовано лексику тематичних груп «Назви їжі» та «Назви кухонного начиння». Висвітлено історію вивчення надсянського й наддністрянського говорів, назв їжі та кухонного начиння, подано основні лексико-семантичні, фонетичні та морфологічні риси сучасних говірок надсянсько-наддністрянського суміжжя, виявлено варіантність зафіксованих назв, cхарактеризовано продуктивні способи деривації., У тематичній групі лексики «Назви їжі» переважають питомі найменування, натомість вагому частину тематичної групи «Назви кухонного начиння» формують запозичені лексеми, зокрема полонізми, поширені і в інших говорах південно-західного наріччя., Мотиваторами досліджуваної лексики є основний компонент страви, смак, колір, консистенція і температура страви, етнонім, назва свята, на яке призначено страву чи виріб, розмір, форма, місткість, призначення предмета тощо., Більшість виявлених лексем поширена й в інших говорах української мови., Неоднорідність ареального поширення аналізованих лексем дає змогу окреслити три частини – діалектні зони: північну, центральну та південну. У північній частині переважають риси наддністрянського говору, на півдні ареалу виявлено бойківські впливи., Ключові слова: говірки надсянсько-наддністрянського суміжжя, ареал, назви їжі, назви кухонного начиння, тематична група, мотивація.

Сподобалось читати? Постав свою оцінку 🥰
Кількість оцінок: 0 📊 Середній рейтинг: 0

📑 Схожі твори за жанром

🗓️ Інші твори 2016 року

🗂️ Схожі твори за типом публікації

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *