Здійснено комплексний науковий аналіз традицій вирощування та переробки зерна, а також раціональної та духовної складової виготовлення і споживання, печеного хліба – фундаментального елементу структури повсякденного харчування українців. Розглянуто генезис хліборобських обрядів на українських землях,, хліборобські мотиви в структурі народного календаря, жниварську обрядовість як вагому складову традиційності українців; проведено ареально-хронологічну характеристику побутування прісного хліба; проаналізовано народні традиції випікання та споживання вчиненого хліба; з’ясовано персонажний код традиційного хлібопечення та знаряддя хлібопекарського процесу. Отримані результати, дослідження хліборобства як визначального заняття більшості українців можуть стати ключем до розуміння принципів формування глибинних архетипних пластів, традиційного українського світогляду, становлення своєрідних етнопсихологічних констант – “душі народу”.
Сподобалось читати? Постав свою оцінку 🥰
Кількість оцінок: 0 📊 Середній рейтинг: 0
