Хліборобська тема є однією з основних у народному календарі українців. Тому з’ясування головних мотивів окремих календарних періодів є на сьогодні доволі актуальним. У запропонованій розвідці автор ставить перед собою мету проаналізувати окремі ритуали чи їх елементи, які спрямовані на забезпечення врожаю злакових культур у різдвяно-стрітенському періоді. Об’єктом дослідження є календарна обрядовість, як складова народної культури українців, а предметом–хліборобські мотиви у системі календарних звичаїв та обрядів, зокрема їх предметна, акціональна та вербальна форми. Методологічну основу праці становлять принципи об’єктивності та історизму. Для дослідження хліборобських мотивів використана методологія В. Проппа та етнолінгвістичної школи М. Толстого. Для формування джерельної бази проведено кущові та маршрутні етнографічні експедиції, під час яких здійснено фіксацію матеріалів за допомогою усного опитування респондентів згідно з попередньо підготовленим запитальником. Хліборобська тема у різдвяно-стрітенському періоді недостатньо висвітлена у спеціальних наукових дослідженнях. Цей аспект висвітлений авторами доволі побіжно, без належного аналізу, тому основою роботи є польові матеріали автора.
Сподобалось читати? Постав свою оцінку 🥰
Кількість оцінок: 0 📊 Середній рейтинг: 0